Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 4/99
Vil du läsa hela tidningen. Beställ här.

 2 Ledare
 4 Barn frågar författare
Kan barnens kulturella identitet stärkas genom att lyfta fram deras egen del av världen?
Ann-Catrine Westerberg, Barnens Polarbibliotek vid Norrbottens länsbibliotek, beskriver projektet.
 5 Maries webbspalt
Marie Winstrand, IT-pedagog i Sollentuna, ge tips om, och idéer kring, användningen av intressanta webbsajter kring didaktik och lärarerfarenheter. I detta nummer berättat Marie bland annat om 14-åringar som står i kö för att lyssna på andra elevers temaredovisningar och elevredovisningar.
6 Varför etik och Internet?
Vanligt hyfs och vanligt vett så klarar vi etiketten även på nätet! Det var min infallsvinkel på detta till synes nya problem som dök upp i klassrummen för ett par år sedan. Att etik på nätet och etik i vardagen var skilda saker fick jag snart bli varse. Anne Hallberg, om ett arbete kring etik och Internet.
10 Framtidens lärande:
klassrum och arbetsplats på webben
En konsekvens av ungdomars ökade användning av Internet är att de kommer att ställa frågor till sina lärare som: Är det nödvändigt att vi alltid måste vara i skolan för att lära oss? Kan inte mycket av lärandet ske via nätet? Bosse Andersson har träffat forskarna vid Interactive Learning på Viktoriainstitutet.
13 Tänkande saker
Ola Svärd har läst en ny intressant bok av MIT-professornens Neil Gerschenfeld.
14 ABC om att göra serier - Skoltidningstävlingen
Serier hör självklart hemma i de flesta tidningar. För nöje, för allvar, för komik, för dra- matiska känslor. I anslutning till skoltidningstävlingen gör tecknaren Johan Ahlbom en handledning om att göra serier.
16 Förbered en intervju och anpassa bilder för webben
Proffsen delar med sig av sina bästa tips till deltagarna i skoltidningstävlingen. Läs också nyheter, tips och frågor från deltagande grupper.
18 Bli din egen Walt Disney
Med lättarbetade multimediaverktyget Flash 4 kan du bli din egen filmmakare. En ny Walt Disney kanske?
Gunnar Jutelius ger exempel på hur Flash 4 kan användas.
20 10 steg för att komma igång med Publisher
Gunilla Celén ger handfasta råd om hur du kommer igång med arbetet med publiceringsprogrammet Publisher.
24 Stimulera språkutvecklingen
Toura Hägnesten recenserar boken "Svenska på skärmen", skriven av Torbjörn Hanö, som vänder sig till alla som arbetar med utbildning och då främst i svenska.
26 Virtuell skola minskar avstånd till kollegor i Europa
Europeiska skoldatanätet har drygt ett år bakom sig. Arton länder i samverkan. På Europeiska skoldatanätet finns många möjligheter för lärare att få kontakt med och diskutera gemensamma frågor med kollegor runt om i Europa.
28 Notiser
29 Linux växer
Vad är Linux egentligen. En stängd miljö för ett gäng programmeringsentusiaster eller ett alternativ till andra operativsystem i till exempel skolmiljö? Patrick Zeits ger en kort överblick av Linux och recenserar ett antal böcker om Linux.
32 Gör bra presentationer med datorstöd
Datorn i Utbildningens serie "Datorn hemma" fortsätter med tips och idéer kring presentationsbilder med utgångspunkt från programmet MS Powerpoint.
34 Lär dig Java...på svenska
Java är ett nytt språk men bygger på en enkel välbekant form, som troligen känns igen av de flesta med lite programmeringserfarenheter. Konrad Tollmar har botaniserat bland böcker om Java, på svenska.


Datorn i Utbildningen nr 4 1999. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 4 - 99]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 991031