Untitled Document

Av:Peter Becker
E-post:
peter.becker@diu.se


Lång upptäcktsfärd inledd

Året var 1984. Utan att bekymras av Orwell inledde vi ett livslångt äventyr. Det var då som Yngve Lindberg och undertecknad tillsammans med några dussin andra personer bildade en arbetsgrupp för en förening, Svenska Datalärarföreningen. Syftet vara att skapa ett forum för samarbete mellan lärare på väg in det stora äventyret - att upptäcka möjligheterna med datorstöd i undervisningen. Äventyret kommer att vara länge, kan man förmoda när vi nu sjutton år senare tillsammans med många hundra nya entusiaster samlas till konferens i Varberg den 13-14 juni.

Vi behövde diskutera och ge varandra stöd, men också ge lärare ett språkrör. En av huvudfrågorna vid träffar på 80-talet gällde det lokala dataansvaret. Nedsättning i tjänst för dataansvaret drev vi från föreningen och det fick vi gehör för. Den lokala IT-strategin har sedan dess stått i fokus för oss.

Den fristående tidskriften Datorn i utbildningen startade vi några år senare liksom en årlig tävling för att stimulera lärares insatser, "Goda idéer". Den gemensamma grundvalen för förening, tidskrift och tävling var att ta vara på och ge spridning åt de erfarenheter och idéer som växte ur lärares egen praktik. Det är en fråga om kunskapssyn - och med åren har stödet för denna syn vuxit i styrka, från Skolöverstyrelse, Skolverk till KK-stiftelse och nu med Itis (se förra numrets ledare).

Kring 1990 ville vi att skolan skulle dra nytta av de billiga nya produktionsmetoder för övningsböcker som kom i datorteknikens spår. Dius förlagsverksamhet gick i bräschen och gav ut några välskrivna men billiga pilotproduktioner vilka sedan fått många efterföljare i branschen. För att utveckla metoderna för att dela erfarenheter mellan lärare initierade och producerade vi 1993 för Skolverkets räkning en video och en bok kring "Skapande bild och musik - med datorstöd". Vi ville både ge nyttigt material och exempel på nya metoder för erfarenhetsspridning. Tre år senare var det dags att för Skolverket göra "Multimedia i utbildning", återigen med inriktning att förmedla erfarenheter och ge verktyg för lärare. Kombinationen bok + handledningar + exempel + materialarkiv + verktyg fungerade och blev efterfrågad. Den har tryckts i ett antal upplagor, sammanlagt 8.000 exemplar.

1998 gjorde vi - nu tillsammans med två dussin utvalda pedagoger - på samma sätt "Skolbok ITiden", denna gång för KK-stiftelsen, med syftet att förmedla erfarenheter och visa på nya vägar. Här var kombinationen ännu bredare: bok, cd, telefonsupport och webb. Efter åtskilliga nytryck har upplagan passerat 20.000 exemplar. Datorn i utbildningen har satt sina spår.

Den röda tråden i tidskriftens och föreningens verksamhet är just att kunskapen växer ur daglig erfarenhet, genom reflektion kring den egna verksamheten. Både exempel, resultat och metoder återvänder vi ständigt till. Långsamt utvecklas våra insikter kring IT och pedagogik. Liksom vi i redaktionen tidigare initierat pilotproduktioner av böcker, video och cd-rom - driver vi nu tävlingen Årets Bästa Skoltidning, för att främja en undersökande och skapande arbetsmetod där IT integreras på ett självklart sätt. Tävlingen genomförs i år för tredje gången. Förra året fick den god fart med 5 000-10 000 deltagande elever. Vi ser verkligen fram emot en ny årgång.

Efter de första åren blev det naturligt att föreslå att föreningens styrelse skulle cirkulera i landet, med två år på varje ort, där en årlig datapedagogisk rikskonferens skulle anordnas. Hittills har Göteborg, Malmö, Umeå, Gävle, Ronneby, Karlstad förtjänstfullt varit säte för styrelse och riksevenmang. Det har inneburit en spännande resa där lokala krafter gång på gång imponerat. Nu är det Varbergs tur, den 13-14 juni i år. Sjutton år, och ändå är det bara början!
Väl mött i Varberg!

 

Peter Becker, Chefredaktör
E-Post: peter.becker@diu.se


Datorn i Utbildningen nr 4 2000. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 4 - 00]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 000611