Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 3-03
Vill du läsa hela tidningen. Beställ här.
2
html
  Husbygget - en motbild
Internet som källa är bara en sida av IT. En minst lika viktig sida är att vi har fått nya uttrycksmedel. Webben fortsätter att utvecklas med språng. Nu med mindre fokus på form, mer på innehåll, ett exempel är webbloggar. Några gör radio, andra skoltidningar eller video...
4   Allt om sopor
Spela Rena skräpspelet på sopor.nu. En webbplats om sopor och avfallshantering, med mycket fakta och statistik. I lärarhandledning finns tips och idéer kring frågeställningar och en experimentbank.
6   Trollhättan satsar på IT i skolan
Likvärdighet är viktigt och genomsyrar IT-satsningen i Trollhättans skolor. Både politiker och skolförvaltning tycker det är viktigt med IT i skolan
8
html
  Regering och elever visar bästa gesterna
Elever från Bredäng och Skärholmen har fått Sveriges regering att ställa sig framför elevernas kamera och posera med sina bästa gester, och samtidigt förklara vad gesterna står för. Projektet är initierat av specialpedagogerna Sten Canevall och Hasse Norkvist på Fantasifabriken i Stockholm. Sten och Hasse är två av de lärare som nominerats till utmärkelsen Guldäpplet 2003, vilka de övriga nominerade är hittar du på sidan 9.
13   Stängt eller öppet?
Ett tema i detta nummer är alternativ. Tunna klienter kan vara ett alternativ till vanliga datorer, alternativet att byta till billigare kontorsprogramvara sparade pengar till inköp av datorer, bloggar på nätet kan vara ett alternativ för elevers webbpublicering och loggböcker.
14
html
  Ett körkort räcker –
för alla bilar

– Att byta kontorsprogramvaror är som att byta bil, säger Daniel Antonsson, IT-strateg i Sundsvall. På en del bilar sitter reglagen till höger, på andra sitter de till vänster. Men det betyder inte att du måste ta ett nytt körkort varje gång du byter bil.
16
html
  Blandad miljö fungerar bra
– Det är inga problem med kompatibiliteten mellan de båda programmen, och det är inte dramatiskt att byta program. Det säger Urban Nordström, it-ansvarig på ett skoldistrikt i Sundsvall, som använder både Microsoft Office och Staroffice.
17
html
  Nytt avtal: Gratis officepaket för alla skolor
Myndigheten för skolutveckling har träffat ett avtal med Sun som innebär att kommuner kan installera Staroffice helt utan kostnad på samtliga skoldatorer som kommunen själv äger.
19   Träffpunkt på nätet om it – exklusivt för skolfolk
Utbytet är en ny mötesplats på nätet för alla som arbetar med teknisk utveckling på Sveriges skolor. Webbplatsen drivs av Sundsvalls kommun på uppdrag av Myndigheten för skolutveckling.
21   Återanvändning: Gammal dator blir termit
På gymnasieskolan i Sundsvall finns det elevdatorer överallt i korridorerna. Datorer att surfa, maila och kolla sitt schema på. Det är gamla utrangerade datorer som fått nytt liv som tunna klienter.
22
html
  Webbloggar – enkelt verktyg för alla
Bloggar på nätet kan vara ett alternativ för elevers webbpublicering och loggböcker. Bosse Andersson ger exempel på hur bloggar används och skulle kunna användas i undervisningen.
26   Jo, det blir nog revolution
Gunilla Celén recenserar Stig Roland Rasks bok Hotbilder och motbilder. en bok som bör läsas av alla som är intresserade av skolutveckling, menar Gunilla.
30 4 steg: Installera och starta Staroffice
Hur fungerar det att installera och börja arbeta med Staroffice på en vanlig hemdator. Magnus Lundin, högskolan i Borås, har testat för Datorn i utbildningens räkning.


Datorn i Utbildningen nr 3 2003. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 3 - 03]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 030504