ledare

Peter Becker, Chefredaktör
e-post: peter_becker@lector.kth.se


För elever och matematikrädda vuxna:
Matematik som upplevelse


Du som tror dig inte förstå matematik, prova Euklides - matematikerns dröm. Jag garanterar att du får ett nytt perspektiv. Eller snarare - nya perspektiv.
På ett förunderligt sätt rymmer varje skärmbild ett nytt universum, varje bild får oss genom sin pregnans att stanna upp och försjunka i en ny dimension.

Anthony Furness och Ilkka Isaksson, har med Euklides - Matematikerns dröm skapat en underbart poetisk och samtidigt saklig skildring av vår värld, dess former och mönster - dess matematik.
Furness och Isaksson har skapat en originell matematikupplevelse med nya vägar in i matematikens värld, byggd på skönhet, form, mönster. Ett program för specialundervisning och klassundervisning i grundskolans alla åldrar - men också för alla vuxna med matematikfobi. Ett mycket välkommet bidrag till skolans programarsenal, helt skild från den ensidiga traditionen med räkneträning.

upptäcka, fördjupa, experimentera
I Euklides möter vi inte spiralmetodiken, den traditionella matematikmetodiken, med många övningar i små steg. Här handlar det om att upptäcka naturen och samhället ur ett lite ovanligt perspektiv, matematik som världens formspråk, enkla former - punkt och linje, och komplicerade former - som havets vågor och strandens bukter.
Euklides består av tre delar: Biblioteket, Verkstaden och Handledningen. Går vi till Biblioteket möts vi av bilder, var och en vald med omsorg, ofta beskriven med kort text. Här är bilder att fördjupa sig i, var och en värd att föra ett samtal kring.
Minns du den gamla skolans detaljerade och noggrant bearbetade planscher, förverkligandet av Johann Amos Comenius tankar kring åskådlighet? På denna cd-skiva finns planscherna i ny tappning, med tredimensionella bilder som kan vridas och vändas.

matematik i kyrkstaketet
Under en vandring genom mikrokosmos, arkitektoniska rum, stadsrum, kartan, rymden, två och tredimensionella former, spiraler, tal och gyllene snitt möter vi form i natur, samhälle och föreställningar. Hela tiden finns det mänskliga perspektivet och sammanhanget med.
Spiraler, ett vackert mönster men också en matematisk kurva återfinns i smidesstaketet vid Riddarholmskyrkan i Stockholms Gamla Stan liksom i oxbräkens nyutsprungna stänglar. Det gyllene snittet finner vi gömt både i handen och i Lewerentz Uppståndelsekapell på Skogskyrkogården utanför Stockholm. Ibland, som när vi möter de regelbundna kropparna, kan vi med musen/markören ta tag i kropparna och vrida och vända på dem.
Den grafiska formen i Biblioteket, med jugendkaraktär, passar väl till innehållet liksom den mjuka och omkomplicerade - och i stort sett härligt tysta - övergången mellan bilder. Navigationen är enkel, med en mängd material ordnat i ett antal flätor.

en arbetsmetodik
Euklides kan fungera för den matematikrädde som en upplevelse av skönhet och sammanhang. Ur detta kan en ny relation till matematiken uppstå, baserad på insikt om matematik som form och mönster. Som ett sätt att förstå världen. Kanske en matematikterapi för den skadade?
Naturligtvis önskar man många att möta denna typ av upplevelse innan skadan är skedd. Och så är Euklides tänkt. Euklides bygger på en genomtänkt metodik, som Furness arbetat med i åratal som speciallärare i matematik. Handledning, Bibliotek och Verkstad samspelar här.
En styrka är att många ingångar erbjuds. Här kan man arbeta med procent utifrån Verkstadens rutnät, med fyllda rektanglar, med stöd av instruktioner och övningar i Handledningen. Man kan arbeta med former och mönster, med symmetri, bråk och procent.
Handledningen föreslår också ett projekt kring Gatans geometri, ett exempel på ett arbete där verklighetens former är utgångspunkt. Där klassen efter en serie verklighetsstudier i stadsdelen, med fördjupningar i exempelvis dörrar, kanske ett förändringsprojekt med modellbygge så småningom även lockas in i Bibliotekets fördjupning om form och mönster.
Verkstaden är uppbyggd kring matematikens två mest kända metoder att beskriva världen: geometriska former och tal. Med ett rutnät kan former skapas, mönster och symmetrier studeras. En uppsättning originella tabellverktyg gör det möjligt att skapa additions och multiplikationstabeller och leka med tal och deras mönster.

klippa former
Efter ögats möte med formen, behövs också handens möte med formen för att ge förståelse och stoff till tanken. Här kommer klippfigurnera in, att på papper breda ut de tredimensionella kropparna. Förlagor att använda för att själv klippa till regelbundna kroppar finns i handledningen. Den omfattande handledningen på femtio sidor i Pdf-format finns bara på cd-skivan, för att kunna läsa den behövs Acrobat Reader, ett gratisprogram som finns på cd-skivan.
Och slutligen kanske läraren går till litteraturlistan för vidare tips. Den innehåller ett bra urval av titlar, dock skulle en kort innehållsbeskrivning av varje titel inte skada. Några av de engelska titlarna finns även på svenska, vilket borde framgå. Problemet med många titlar är att de är utgångna med modern färskstämpel på böcker. Bibliotek och antikvariat får då bli alternativen. Men Euklides hittar du i handeln.

 

Peter Becker, Chefredaktör
e-post: peter_becker@lector.kth.se


fakta.program
Euklides, Matematikerns dröm. Anthony Furness och Ilkka Isaksson, Ekelunds förlag AB. Programmet ställer krav på flera hjälpprogram, installationen innefattar QuickTime 3, Acrobat Reader 3 och Java. Likaså ställs krav på hårdvara av senaste årgång: Pentium PC eller PowerPC Mac.
För 4 x cd, färgskärm med minst 32.000 färger och 800X600-skärm.
Mac: PPC, system 7.x eller senare, 6 MB ledigt RAM.
PC: Pentium, Windows 95, ljudkort, 6 MB ledigt RAM.
Pris: enanvändare, F-pris 290 kronor, skollicens, F-pris 2 900kronor.

 


Datorn i Utbildningen nr 2 1999. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 2 - 99]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 990706