Untitled Document

Av: Carina Näslundh
E-Post: e-post: carina@diu.se

 

eTwinning:
Lärare skapar kontakter


Alla vill ha kontakt med alla. Danskarna lockar med söt och salt lakrits, malteserna med en liten buffé. Det är trångt bland de olika nationernas montrar när 400 lärare från hela Europa engagerade i eTwinning, Europeiska kommissionens satsning på digitalt skolsamarbete, samlas för årets stora konferens i Bryssel.

– Vilket land kommer du från? Vad undervisar du i? Det är en av de absolut vanligaste frågorna i de mingelpauser som ingår i konferensen. De lärare som har samlats här är intresserade av samarbete, av att hitta fler partnerskolor till existerande projekt, eller att starta nya.

– Det bästa är att vid ett sådant här tillfälle hamnar teori och byråkrati i bakgrunden. Projekten blir levande när lärare delar med sig av sina upplevelser och entusiasmen är så påtaglig och smittande, säger Angela Andersson, projektledare för internationellt samarbete på Myndigheten för skolutveckling.

kunskap ger förståelse
Agneta Sjödell, biträdande rektor på Rönninge gymnasium i Salem, var en av de svenska deltagarna. Agneta har lång erfarenhet av olika typer av internationella skolsamarbeten.

– Jag tror att vi skapar större förståelse för varandra genom kunskap och därmed öppnas vägen för en fredligare morgondag. Om eleverna under sin utbildningstid upptäcker att de grundläggande behoven och önskningarna om framtiden egentligen är de samma över hela världen bidrar det till en tryggare och ljusare framtid. På ett mer handfast plan menar Agneta att eleverna lär sig formulera frågeställningar, göra jämförelser, kommunicera på främmande språk och öka sina datakunskaper.

– Dessutom får deras arbeten en större publik och blir därmed viktigare, vilket är detsamma som mer seriöst utförda. En nära kommunikation kan leda till faktiska studiebesök eller utbytesresor. Ett tips från Agneta Sjödell är att om möjligt arbeta med projekt som kan ingå i de vanliga kurserna och skolarbetet, då är möjligheten till ett lyckat resultat större.

prioriterat projekt
E-twinning är ett relativt nytt projekt. Det lanserades 2005 som det viktigaste initiativet i Europeiska kommissionens e-learningprogram. Skolor som är intresserade av ett Internetbaserat samarbete anmäler sig och sin projektidé på eTwinnings webbplats. Och i dag, mindre än två år efter starten, har över 23 000 europeiska skolor anmält sig, så intresset för samarbete över gränserna är stort. EU:s kommissionär för utbildning och kultur, Jan Figél, delade ut priser till de tio projekt som utsetts till årets bästa.

– De europeiska utbildningssystemen behöver renoveras och fräschas upp, sa Jan Figél, samtidigt som han betonade att olika länder har olika traditioner även inom utbildningområdet och det är viktigt att hålla på det. Jan Figél menade också att informationstekniken har sin givna plats i dagens utbildning. Han betonade kommunikationen som det viktiga i informations- och kommunikationstekniken. Och i det sammanhanget hade han en stark förhoppning när det gällde framtiden för eTwinning som bygger på samarbeten och kommunikation mellan länder och skolor via webben.

Förutom mingel, kontaktskapande och föredrag pågick också ett antal seminarier under den tre dagar långa konferensen. Samtliga pristagare höll välbesökta seminarier där de mer i detalj berättade om sina samarbetsprojekt. En sak som var tydlig på dessa seminarier var vilket utbyte de deltagande lärarna från olika länder hade av varandra i projekten. Det var inte bara eleverna som hade lärt av varandra, utan även deras lärare.

Mer information om e-twinning och en förteckning över samtliga vinnande projekt finns på: www.etwinning.net
I Sverige koordineras eTwinning av Myndigheten för skolutveckling: www.skolutveckling.se

 

Text och foto: CARINA NÄSLUNDH
E-Post: e-post: carina@diu.se



Datorn i Utbildningen nr 2 2007. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 2 - 07]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 070330