Untitled Document Av: Mats Östling,
E-Post: mats.ostling@skl.se

 

Thunderbird lyfter e-posten:
Åskfågel ökar solchansen

Enkel och skräpfri brevlåda för epost. Det har många drömt om på sistone, då skräpposten fyllt lådorna. Öppna gratisprogrammet Thunderbird, syskon till webbläsaren Firefox, har snabbt blivit mycket populär.

Att kommunicera med e-post kan vara enkelt, snabbt och effektivt men ibland försvåras det av virus och skräppost. Beroende på hur du använder e-posten kan detta vara mer eller mindre besvärligt.

hämta och skicka e-post
Det finns i princip tre olika metoder för att hämta och skicka e-post. Inom skolor, företag och organisationer är det vanligt att använda ett e-postprogram som är installerat på alla datorer. Epostprogrammet (som ofta kallas klient) är hela tiden i kontakt med omvärlden via en e-postserver. Denna server finns i det egna nätverket och det är där all e-post lagras. Det innebär att när du öppnar e-postprogrammet så hämtas all ny post automatiskt från servern, och när du skrivit klart och sparas brevet på servern och skickas sedan iväg. Outlook, Groupwise och Lotus är exempel på sådana e-postsystem.

Ett alternativ är att använda ett webbaserat e-postsystem, ofta kallat webbmail. Med en Internetansluten dator och en webbläsare loggar du in på ditt e-postkonto och kan sedan läsa och skriva direkt i webbläsaren. E-posten lagras bara på epostleverantörens server, inget hämtas till eller skickas från din egen dator. Google, Yahoo och Hotmail är bara några exempel. I stort sett alla Internet- och bredbandsleverantörer erbjuder webbmail, liksom många andra webbplatser.

Ett tredje alternativ är att du hämtar din e-post med ett särskilt program till din egen dator. Din post lagras på en server på Internet. När du öppnar e-postprogrammet hämtas e-posten antingen med automatik eller genom att du aktivt väljer att ny post ska hämtas. När du skrivit ett nytt brev får du själv välja när det ska skickas iväg till servern som sedan skickar det vidare. Vid hämtning och sändning måste datorn vara ansluten till Internet, men däremellan kan du läsa, sortera och skriva nya brev utan att vara ansluten. Outlook Express, Eudora är liksom Thunderbird sådana e-postklienter.

Många avstår idag från att hämta e-posten till sin egen dator och använder ofta webbmail istället. Risken för virus minskar, det kan vara lättare att hantera skräppost (spam) och har du inte en egen dator kan du ändå sköta din e-post med hjälp av datorer på bibliotek, skolor och andra platser.

Att hämta och spara e-posten på den egna datorn kan dock ofta underlätta arbetet. Använder du en bärbar dator kan du alltid bära med dig din post, med en stationär dator behöver du inte vara uppkopplad hela tiden.

Med e-postprogrammet Thunderbird kan du hantera e-posten på ett effektivt och bra sätt. Med funktioner för säkerhet, spamhantering, rättstavning och med möjlighet att samla e-post från flera olika e-postkonton och göra personliga anpassningar finns det all anledning att ta en titt på detta nya program. Thunderbird kan helt enkelt bli ett lyft för din e-postanvändning.

installation
Du hittar en svensk version av Thunderbird på: http://www.mozilla.org/products/thunderbird/all.html

Ladda ned programmet till en plats på din dator där du lätt hittar det, skrivbordet kan vara ett bra alternativ. Klicka igång installationen när nedladdningen är klar. Acceptera licensvillkoren och välj Standard. När installationen är klar kan du starta Thunderbird. (En utförlig engelsk manual finns på. http://www.nidelven-it.no/articles/introduction_to_thunderbird )

Första åtgärden är att skapa ett konto. Innan du sätter igång är det bra att ha uppgifterna från din e-postleverantör till hands. Efter att ha klickat på länken skapa ett nytt konto och prickat i e-postkonto fyller du i namn och epostadress.

Nästa ruta är lite knepigare – POP och IMAP? Det är två metoder för att hämta e-post, POP är vanligast och IMAP är säkrast. Vilken du väljer och vilket servernamn du fyller i beror på de e-postuppgifter du har. Se till att rutan använd en global inkorg är tom, du kan då skapa flera epostkonton som sparas var för sig.

Välj användarnamn och kontonamn och kontrollera sedan alla uppgifterna. När du klickar på Slutför skapas kontot och e-posten hämtas till din dator. Vill du kontrollera och ändra dina uppgifter gör du det via länken

Titta på inställningar för detta konto. Där kan du ställa in på vilket sätt e-posten ska hämtas och skapa en signatur som läggs till alla dina brev.

spam
Ett av de stora problemen med e-postanvändning idag är skräppost. Mängder av oönskad e-post fyller många e-postlådor och tar både kraft och tid att rensa bort. Med spam följer också virus och andra problem. Thunderbird har ett bra inbyggt spamfilter som kan tränas att bli ännu bättre. verktyg > skräppostkontroll > tillvänjningsfilter > aktivera skräppostkontroll

När du hämtat din post startar du kontrollen med Verktyg > Kör skräppostkontrollen på mapp och kollar sedan vilka brev som markerats med en papperskorg. Finns det brev som inte markerats klickar du på dem och sedan på skräppost uppe i verktygsfältet eller i informationsfältet ovanför brevet .

Har något brev fått en felaktig markering klickar du på ej skräppost.

Därefter tar du bort skräpposten med verktyg > ta bort e-post som märkts som skräp i mapp (ibland blir det lite lustigt med översättningar).

Borttaget skräp hamnar i papperskorgen som du behöver tömma då och då med ett högerklick på papperskorgen eller via arkiv.

För att underlätta kontrollen kan du själv skapa regler för personer och ämnen som du absolut vill ska komma igenom, respektive alltid ska slängas. verktyg > filterregler. Detta är ju också ett sätt att automatiskt sortera brev i olika mappar.

säkerhet och virus
När du installerar Thunderbird så är alla möjligheter att använda programskript av olika slag avstängda. Det innebär att virus och maskar inte kan starta utan att du själv aktivt har satt igång dem. Rensa därför bort spam och annat du inte vill ha utan att öppna breven och klicka aldrig på bilagor som du inte vet vad de innehåller. Thunderbird innehåller också funktioner för kryptering, digitala signaturer och certifikat.

användning
Själva hanteringen av e-posten påminner om andra e-postprogram. Att skriva nya meddelanden och att använda adressboken fungerar på ett bra och enkelt sätt. I adressboken finns under verktyg funktioner för att importera adresser från andra epostprogram. En funktion som är lite speciell är sökningen. Det går att söka på en mängd olika parametrar och det går att spara sökningen som en sökmapp. Vid ett senare tillfälle kan du göra om sökningen från sökmappen och se om du får fler träffar.

Ett stort plus är den inbyggda rättstavningskontrollen. När du startar med ett nytt meddelande tänds knappen som heter stavning.

Första gången du klickar på den finns det förmodligen ingen aktuell ordlista under Språk. Klicka på Hämta fler (du behöver vara Internetansluten) och välj att ladda hem en svensk lista. Med verktyg > tillägg >installera kan du lägga till den nya ordlistan. Stäng programmet och starta det igen och välj sedan svenska som språk. Du kan naturligtvis hämta fler ordlistor för andra språk.

personliga inställningar
Du kan på olika sätt ändra e-postprogrammet så att det passar dig. Under visa i verktygsfältet finns det val för olika vyer och sätt att ordna meddelanden. Trådar innebär att meddelanden som hör samman samlas ihop och därmed underlättar överblicken. Under verktyg > inställningar > visa kan du ändra typsnitt, textstorlek och färger för olika etiketter (Viktigt, privat osv).

tillägg och teman
Till e-postprogrammet finns det många tilläggsmoduler, både för funktioner och för utseende. En liten ruta som visar vädret på en valfri ort (alla svenska städer finns inte med), en inbyggd kontroll för din mediaspelare så att du kan lyssna på musik när du sköter e-posten och ett antal olika teman för att ändra utseendet kanske inte är nödvändiga men kan förgylla tillvaron. Dessa tilläggsmoduler kommer att byggas på och utökas med tiden, exempelvis kan en kalender vara aktuell. Du hittar de på https://addons.update.mozilla.org/extensions/ ?os=Windows&numpg=10&application=thunderbird och efter att ha laddat ned dem sköts installationen via verktyg > tillägg . Klicka på installera och leta reda på modulen du just hämtade.

mer än bara e-post
Förutom ett antal e-postfunktioner så finns också en inbyggd funktion som kopplar ihop e-postprogrammet med webben. News & Blogs innebär att du kan hämta aktuell information från nyhetsgrupper, bloggar och andra RSS-fl öden. Rubriker från dagstidningar, nyheter från olika webbplatser och annan aktuell information hämtas och sparas i e-postprogrammet. Det kan förenkla bevakningen av det som händer inom ditt intresseområde och göra det enkelt att följa nyhetsutvecklingen. Motsvarande funktion fi nns också i webbläsaren Firefox och i speciella RSS-läsare.

plattformsoberoende
Thunderbird är ett Open Sourceprogram som fungerar på de flesta datorer oavsett vilket system de använder. Det innebär i det här fallet att programmet är gratis att använda och att det är många som är engagerade i utvecklingsarbetet.

 

Mats Östling,
IT-strateg, Sveriges kommuner och landsting,
och styrelseledamot i Föreningen Datorn i Utbildningen
E-Post: mats.ostling@skl.se



Datorn i Utbildningen nr 2 2005. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 2 - 05]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 050327