Ur Datorn i Utbildningen nr 1/97
2 PROJEKT
Erfarenheter från arton av de projekt som medverkade vid den stora IT-mönstringen "Mot bättre vetande" i höstas presenteras nu på cd-rom. Skivan har initierats av Datorn i Utbildningen och gjorts av elever vid KomVux i Bollnäs.
Ledare sid 7
8 DIU 10 ÅR
Vi firar jubileet med en historik över IT i utbildning ur DiU's synvinkel.
12 SPRÅK
Mitt i språnget inventerar vi det nya på väg inom IT-stöd i språkinlärning. Möt pionjären Gabor Harrer, som leder introducerandet av en ny metod där ljudet spelar stor roll: Uttal går före grammatik! Lexin är ett prisbelönt lexikon fritt tillgängligt på Skoldatanätet, s 18.
20 EN RIKTIG DIALOG?
Wolfgang Baat och son pratar med dator, utrustad med program för talförståelse. En kavalkad över nya produkter på området, se sid 22-25.
26 SPRÅK/INTERNET
Internet ger oss nya möjligheter till samarbete och kommunikation. Anna Åkerberg presenterar erfarenheter av European School Project
28 SPRÅK/DATORSTRATEGI
Nya former av stöd måste användas i en skola med växande problem, menar Kjell Wrigman.
31 FORSKNING
Notiser och rapporter från forskning om IT och utbildning kommer at bli återkommande i DiU. En studie finansierad av Telias Läromediefond pekar ut hindren för IT-utvecklingen i skolan.
36 SIMULERING/FYSIK
Det rör sig hos Örjan Nilsson och Mikael Österlund, närmare bestämt rör det sig om simulering av rörelse med Interactive Physics.
40 CD-ROM/RECENSION
Örjan Salö har granskat och entusiasmerats av Norstedts cd-rom-serie om natur och vetenskap.
44 INTERNET/DISTANS
Distansutbildning i nya former håller på att bli vad Hermods var för tidigare generationer. Anders Cronlund och Birgitta Karpesjö delger oss sina erfarenheter.
46 IT-STRATEGI
Hundra nya läromedel har vuxit fram ur det arbete Läromediefonden stött. Intervju med P-O Danielsson, operativt ansvarig.
48 DATALOGI
En ny omgång av Öppna Norrlandsmästerskapen i programmering har avgjorts. Nils Järlsäter rapporterar.
50 INTERNET/KVINNOR
Våga erövra nätet!, utropar Carina Näslundh efter att ha läst Ana Valdes nya bok, Kvinnor@Internet.
54 MULTIMEDIA
Två handböcker för elever som själva arbetar med att skapa multimedia presenteras. Anders Ekberg visar hur Visual Basic kan användas för att skapa nya möjligheter i standardverktyg som Multimedia Lab, sid 54-57. DiU recenserar samtidigt litteratur om Visual Basic.
60 MEDIEVERKSTAD
Video i dator är på väg. Om att redigera videoband med dator. Karl-Arne Sicking prövar AVer Video.
65 INTERNET/JAVASCRIPT
JavaScript över en kaffekopp med Gunnar Jutelius. Hur du enkelt gör program till dina webbsidor. Gunnar inleder en skola i scriptspråket för Netscape.

Redaktörer: Peter Becker (ansv utgivare, chef-red),
Kersti Hjertquist, Carina Näslundh.
Redaktion: DiU, FFörridargrändouml;rridargrFörridargrändauml;nd 16, 165 52 H165 52 Hässelbyauml;sselby, Tfn+fax: 08-32 57 76
Manus och bilder arvoderas efter överenskommelse.
WWW : Mats Sandberg, Mats_Sandberg@lector.kth.se

Ur Diu nr 1/97. Synpunkter, tips och artiklar?
Skriv till redaktionen!
Artiklar ur DiU är copyrightskyddade. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
Åter till DiUs indexsidaÅter till början på sidan Åter till DiU nr 1/97 löpsedel Skoldatanätet