Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 1/2013

På www.diu.se publiceras ett urval ur varje utgivet nummer av den tryckta versionen. Efterbeställ paket med 20 ex av DIU, för kollegiet, arbetslag etc á 400 kr + porto eller beställ prenumeration!

TEMA: SKANDINAVEN SATSAR PÅ SKOLUTVECKLING

5   Ledaren:
När skolor lyfter

Om det pedagogiska lyftet. Det är inte de enkla framgångarna, utan just de, där man övervunnit sig själv som fängslar, skriver Peter Becker.
6   Djäkneparken: En skola som styr sig själv
– Vi kan verkligen lägga den pedagogiska planeringen till grund för våra investeringar, säger Jenny Linde, biträdande chef på den kommunala självstyrande skolan Djäkneparken.
10   Skandinavisk succé på BETT
När DIU för första gången arrangerade ett förmiddagsseminarium på BETT-mässan var fokus på skolutveckling med stöd av it i de skandinaviska länderna. Vi presenterade tre fall från vardera Norge, Danmark och Sverige.
10   Myt och verklighet om utbildning och IT i Skandinavien
Runt om i världen har jag ofta mötts av antagandet att de skandinaviska länderna tillhör föregångarna när det gäller den pedagogiska användningen av IKT, skriver Øystein Johannessen.
12   Danmark: En skola i takt med tiden
– Dagens elever växer upp i en digital värld, då kan vi inte ha en analog skola, säger Lise Gammelby, skolutvecklingssamordnare i Odder kommun. En kommun som satsar på lärplattor för alla elever och lärare i grundskolan.
16   Sandviken: Alla ska ta ett steg framåt
– Det känns verkligen oerhört roligt att vi nu är igång med att försöka komma ikapp den framtid som redan är här! Att skaffa bärbara datorer till skolan är en investering i kunskap och lärande, säger Signe Brockman, ordförande (S) i Kunskapsnämnden i Sandviken.

20   Norge: Djärva hjärnor i samverkan
– Det är kort tid från idé till försök och handling. Vi använder digitala resurser när det finns, men också vanliga läromedel när det behövs, säger Lin Holvik, rektor på gymnasieskolan Nordahl Grieg i Bergen.

24   Krönika: Med tummen mitt i handen?
Det är fascinerande att notera vilka stora tekniksprång vi är med om under en enda livstid. Hur tekniker kommer och går och hur olika kompetenser ersätter varandra, skriver Stig Roland Rask i sin krönika.
29   Varför åka till London – när vi har scener på hemmaplan?
Att dela erfarenhet och bygga kunskap gemensamt är nyckel i den process vi nu genomgår av digitalisering i skolan, skriver Peter Becker.
32   BETT 2013: Trender och tendenser
BETT i London är Europas största mässa kring lärande och it. Här visas nyheter och trender. Några av DIUs guider på BETT-mässan delar med sig av saker de hittade på BETT 2013.

37   Vara satsar på skolan: ”Ingenting är omöjligt i Vara”
– Vi måste få känna glädje och stolthet i skolan, mer kreativitet – lärarna tar inte mer skit nu, säger Nina Schmidt, bildningschef i Vara, en kommun som är stolt över sin skola.
40   I huvudet på en skolledare: Det blev en platta till alla
Bärbar dator – eller lärplatta. Kungsbacka är en av de kommuner som stått inför ett val. Mikael Parknäs, rektor, ger i denna artikel en bild av sin skolas erfarenheter och hur Kungsbacka går vidare.


Datorn i Utbildningen nr 1-2013. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)








Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok









FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023




Nominera huvudman före 14 juni 2023



[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 1 - 13]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby
Uppdaterad: 130219