Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 1-06

På www.diu.se publiceras ett urval ur varje utgivet nummer.
Vill du läsa hela tidningen, beställ här!


2 html  

Släpp fixeringen av datorn
som individuellt verktyg!

I mycket hög grad har Internets genombrott i skolan inneburit tillgång till källor och material, använda inom ramen för ett individuellt inriktat arbete. Den kommunikativa potentialen i Internet och den kommunikativa dimensionen i lärandet har varit underordnad i skolans mottagande av Internet, skriver Peter Becker.

4   Historiskt Stockholm på webb för skolbruk
Stockholmskällan är en plats på nätet för alla som söker kunskap om Stockholms historia.
6   Marknadsplats för IT i utbildningen
– Informationstekniken är absolut livsviktig för vårt fortsatta program för att reformera undervisningen och höja standarden, sa brittiske utbildningsministern Ruth Kelly vid årets Bettmässa.
8 html   Interaktiva skrivtavlor:
Lärarnas ögon glittrar

Rösjöskolan i Sollentuna är en av de första skolorna i landet som satsar på att installera interaktiva skrivtavlor i alla klassrum.

Dialog i klassrummet med
interaktiv skrivtavla

Som allt nytt måste interaktiva skrivtavlor prövas innan det som låter bra, visar sig verkligen vara bra, skriver Peter Becker.




10 html
 
11  

Ökat intresse bland skeptiska nordbor
Intresset för interaktiva skrivtavlor har varit relativt lågt i hela Norden. Nu börjar intresset långsamt att öka och i Danmark pågår utvärdering av ett försök på tre skolor.

13   Lunarstorm+aftonbladet=Valsajt för unga
I höst är det dags för val till riksdagen, men redan i maj kan de äldre eleverna visa var de står i Ungt Vals val på nätet. Aftonbladet och Lunarstorn bygger en valsajt för skola och ungdomar.
14 html   Trender och lärande
Verktygen och tjänsterna utvecklas till att bli allt mer användarvänliga. Hur påverkar detta lärandet i våra skolor? Vilka trender var tongivande under år 2005 inom området it och lärande?
19   Podvideo: Lektioner i musikspelaren
I USA har flera skolor och universitet erbjudit Ipods till sina studenter och använt podsändningar i undervisningen. Nu har det också börjat komma till Sverige.
20 IT och media
Myndigheten för skolutveckling gåri vår ut med ett kompetensutvecklingspaket för lärare i it- och mediekompetens. Startskottet går den 15 mars.
24 Åpen standard och Open Source:
Reflektioner från omvärlden

Intresset för öppen standard och öppna programvaror ökar runt om i världen. I Norge har språkfrågan varit drivande när det gäller utveckling av öppna programvaror, i spanska Andalusien är tillgänglighet och ekonomi en del av drivkraften. Mats Östling rapporterar om trenden.
27 Nominera lärare till lärarpriset Guldäpplet 2006
Nu är det dags att börja fundera på vilka lärare som bör nomineras till lärarpriset Guldäpplet. Senast den 15 juni ska nomineringarna vara inne.
28 ”Huka er böcker! Nu kommer webben!”
Alternativa läromedel har varit temat för Föreningen Datorn i Utbildningen Väst, som rivstartat vårens verksamhet. Monica Sandorf skriver om vårstarten.
32 Lärgemenskaper på nätet:
Ny form för kompetensutveckling

En sak som också måste vara med i arbetet med lärgemenskapen är utveckling och underhåll av densamma, påpekade forskaren Ove Jobring när han träffade pedagoger i Sandviken.
34 Plocket
Miljövänlig reklamfilm och praktiska handledningar i program för filmproduktion.


Datorn i Utbildningen nr 1 2006. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 1 - 06]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 060310