Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 1/00
Vil du läsa hela tidningen. Beställ här.

2
html
Ledaren: Nätverk för samarbete
Samarbete blir allt viktigare, även för skolan. Många uppfinningar har uppstått för att stödja samarbete, för att förmedla kontakt. Språk är den grundläggande. Pappret en annan. Nu kommer datornätverken med allt fler möjligheter.
4
html
Vad man kan göra med en dator som man bara kan göra med en dator
Lärande och skapande av insikter - min definition av datorstött lärande. Jorge de Sousa Pires vårens krönikör i Datorn i Utbildningen, vill starta en starta en diskussion tillsammans med er läsare om vad som verkligen kan göras med datorn som inte kan göras för hand.
6 Kolonisera månen under skoltid
ThinkQuest är ett projekt där elever gör läranderesurser för andra elever och dessa resurser samlas sedan i ett bibliotek på Internet. Tre elever på Lerums gymnasieskola har börjat sitt arbete med ett bidrag till ThinkQuest, vi följer dem och deras tankegångar kring att utnyttja webben för att göra det egna lärandet mer spännande.
9 Musik - Datorer - Små barn
Hur kan barn i förskola/lågstadiet skapa musik och lära sig musik med användande av datorer och lekfulla programvaror? Sten-Ove Sundlöf, gitarrlärare vid musikskolan i Örnsköldsvik, delar med sig av erfarenheter från ett framgångsrikt projekt.
14
html
Lärprogram i matematik - din egen mix
Toura Hägnesten beskriver hur hon använder lärprogram i matematik i det pedagogiska arbetet. Hon gör också en genomgång av styrkor och svagheter hos några matematikläromedel på cd-rom.
17 Maries webbspalt
Att arbeta problembaserat påminner mycket om att leka detektiv. Kanske är det därför som det är så roligt? Marie Winstrand, IT-pedagog Sollentuna, agerar nätdetektiv och delar med sig av sina bästa länktips för lärare.
18
html
Dagbok från en Itishandledare
Jobbigt, men också roligt och upplyftande. Gunilla Celén förmedlar intryck och erfarenheter från livet som Itis-handledare. Vi blir säkrare och mer kompetenta i vår yrkesroll.
20
html
TEMA INTRANÄT (sid 20-29): Skolan och intranätet
I detta nummer av Datorn i Utbildningen gör vi en djupdykning i ämnet intranät för skolan. Bosse Andersson, Lerums gymnasieskola, beskriver processen i sökandet efter den bästa möjliga intranäts lösningen för den egna kommunens skolor och vilka verktyg man tittat på under arbetets gång.
24 Förbättrad interninformation och alternativa undervisningsformer
Torsbergssgymnasiet i Bollnäs, är en av de skolor som prövar Flit, Bibliotekstjänst intranätsystem, speciellt utvecklat för skolor.
25 Flexibel lösning i Karlstad
Tullholmsgymnasiet i Karlstad har själva byggt upp ett system där information läggs ut på en webbserver utanför skolan. Nu är man också pilotskola och testar Telias "Instant Education".
26
html
Klyftan mellan administration och lärare har minskat
I Växjö har elever och personal i kommunens gymnasieskolor utvecklat ett intranätsystem sedan 1996. Kärnhuset, som är ett First Class-system ger elever och personal möjlighet att kommunicera internt på skolorna eller externt ut på Internet.
27 Malmö kopplar ihop 40 000 användare i gemensamt nät
I Malmö sjösattes PedNet vid årsskiftet, i och med det har alla elever och all personal, både inom ungdomsskolan och vuxentubildningen, tillgång till ett gemensamt e-post och konferenssystem.
28 Trådlös framtid
Hur kommer de förenklade kommunikationsmöjligheterna att påverka elevernas möjligheter att lära? Är de stationära datorerna redan föråldrade? Bosse Andersson har besökt Cell Network i Göteborg.
30
html
Du sköna nya värld.........
Ola Svärd avslutar sin serie kring framtidsvisionärer med en bok av Michio Kaku, Visions.
32 10 steg till att hitta rätt på Internet - med Altavista
Kurt Wicke guidar genom Altavistas söksystem och hittar bland annat vägen till Babelfish - ett översättningsverktyg på nätet.


Datorn i Utbildningen nr 1 2000. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 1 - 00]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 000301